Waarom is geitenkaas wit en koekaas geel?

Het heeft te maken met de maag van de geit en de maag van de koe.
Geiten en koeien eten allebei voedsel waar de stof caroteen in zit. 
Geiten zetten caroteen om in vitamine A. 
De gele kleurstof van caroteen kan niet meer in de kaas terecht komen.
Koeien zetten caroteen niet om en die kleurstof komt in de kaas terecht.
Daarom is kaas van koeienmelk geel en is geitenkaas wit.

Kaas en zwangerschap

 U mag iedere kaas eten wanneer u zwanger bent, als u zich daar goed bij voelt.

Het is volgens mij enkel in Nederland dat rauwemelkse kaas afgeraden wordt aan zwangere vrouwen. Naar mijn mening jammer, want in rauwemelkse kazen zitten veel meer vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die maken dat deze positieve stoffen makkelijk opgenomen worden in je lichaam.

De kans van een lysteria-bacterie bij harde kazen is bijna nihil. Indien aanwezig bevindt de lysteria- bacterie zich op de korst, wees dus altijd voorzichtig met eten van korsten van kaas, ook van gepasteuriseerde kazen. 

 Tijdens een zwangerschap is je lichaam er juist op ingesteld om te voorkomen dat je ziek wordt. Je ruikt veel beter en hebt vaak duidelijk een voorkeur of weerzin tegen bepaalde voeding. Mijn advies zou zijn; luister goed naar je lichaam, ruik goed voor je iets eet en eet vooral waar je je goed bij voelt. 

 Kernhemmer kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk, indien goed bewaard en zonder korst gegeten een kaas die als 'veilig' beschouwd mag worden.

Rauwe melk, thermiseren en pasteuriseren

Aan de buitenkant is het niet te zien; is een kaas nu gemaakt van rauwe melk of is de melk voor de bereiding van de kaas verhit? Toch, als je het echt wilt weten, is er een duidelijke manier om antwoord op die vraag te krijgen. Op een hele kaas ligt namelijk altijd een kaasmerk. Als een kaas op de boerderij gemaakt is, heeft dit merk een tonnetjesmodel. Kaas die in de fabriek gemaakt is, heeft altijd een rond merk. Bij een rond merk weet je direct al voldoende over de toegepaste warmtebehandeling: voor kaas die industrieel gemaakt wordt in de fabriek, is de grondstof altijd melk die vooraf gepasteuriseerd is. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot (minimaal) 72°C. Dat is de enige manier voor een gegarandeerd voedselveilige fabrieksmatige bereiding.

Voor de bereiding op de boerderij ligt dat anders. Op de boerderij is het hele proces van de kaasbereiding in één hand. De boer en boerin weten precies wat er op hun boerderij gebeurt, van het verzorgen van de dieren tot en met de kaas op de planken. Ze werken heel schoon en met superverse melk. Ook zijn er vaak controles, die heel streng zijn. Daarom mag pasteuriseren wel, maar is het echt niet nodig voor een voedselveilig product. In elk geval is de boer verplicht om de toegepaste warmtebehandeling van de melk altijd te vermelden op het kaasmerk. Sommige boeren kiezen ervoor om de melk slechts licht te verwarmen: voor de kaasbereiding wordt de melk verwarmd boven de 40°C, maar de temperatuur blijft onder de 72 °C. Dit heet ‘thermiseren’ en is een warmtebehandeling die zorgt voor een constante smaak met karakteristieke eigenschappen per boerderij. In het tonnetjesmerk vind je de tekst ‘bereid met gethermiseerde melk’.
Het paradepaardje van de boerderij is toch wel de rauwmelkse kaas. Kaas die gemaakt is van rauwe melk, herken je dus altijd aan het kaasmerk in de vorm van een tonnetje. Soms staat daarop de tekst ‘Kaas van de Boerderij’, maar meestal vind je op het kaasmerk de tekst: ‘Boerenkaas, Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, bereid met rauwe melk.

Voedingswaarde van kaas

In kaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. Eiwit is een belangrijke voedingsstof in kaas: 24 gram per 100 gram Goudse kaas. Melkeiwitten in kaas zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met eiwitten in vlees. Daarom kan kaas dienen als vleesvervanger in de (vegetarische) maaltijd.  Calcium is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het is immers één van de belangrijkste bouwstenen van de botten. Zo zit in 100 gram Goudse kaas 785 milligram calcium. Dit is nagenoeg de dagelijkse benodigde hoeveelheid voor de gemiddelde Nederlander.

 Weidegang

Meer dan 95% van de Beemster melkveehouders laat zijn koeien van voor- tot najaar buiten grazen. Weidegang is niet alleen goed voor de koe maar ook voor de melk en dus voor de kaas. Kaas bereid met weidemelk bevat en hoger gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. En dat is goed voor hart en bloedvaten.

Koel bewaren

Kaas kan het beste in de koelkast of in de kelder bewaard worden. Bij niet te warm weer is een koele plek in de keuken ook geschikt. Verpak de kaas in kaaspapier, plasticfolie, plastic zak of in een kaasdoos om uitdroging te voorkomen.Gevacumeerde kaas is langer houdbaar. Als de kaas in de koelkast bewaard wordt kan deze het beste en half uur voor gebruik eruit gehaald worden.

 TIP: Boerenkaas en zwangerschap

 Wij krijgen regelmatig de vraag of je als zwangere vrouw boerenkaas mag eten. Het product wordt gemaakt van rauwe, dus ongepasteuriseerde melk.

Het is zo dat buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen de Listeriabacterie kunnen bevatten, waar een ongeboren kind erg ziek van kan worden. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is met weinig vocht, kan de Listeriabacterie hierin niet overleven of groeien. Boerenkaas eten mag dus als je zwanger bent. Bron: Stichting Voedingscentrum Nederland.